2013-04-06

Hemmapremiär!

Låt oss börja med att ta en blick bakåt:

2010 avslutades med genidraget att inte skapa en fysisk avgränsning mellan Djurgårdens och AIK:s respektive klacksektioner under ett derby i Globen. Händelser på planen ledde till händelser på läktaren och utan en fysisk avgränsning supportrarna emellan var skandalen ett faktum - ett läktarbråk. 2011 inleddes med att det kastades smällare mellan två sektioner under Syrianska-AIK.
Lösningen på det första problemet - man skiljer klackarna åt i fortsättningen.
Lösningen på det andra problemet - AIK-Alliansen förbjöd inkastade föremål.

Men Sveriges journalistkår hade fått vittring på en politiskt korrekt uppfattning och det som komma skulle saknar tyvärr inte proportioner i svensk offentlig debatt. Det började med en tävling i att hitta på värst svartrubriker om läktarvåld kvällstidningarna emellan. Den oproportionerliga hetskampanjen i media ryckte med hela det svenska samhället i frenesi och snart skulle offentliga personer från samhällets alla möjliga hörn minsann ha en åsikt om vad som händer på svenska läktare. De två läktarincidenterna hade snart tolkats som att läktarvåldet ökar, "huliganerna" tar över svenska arenor och att barnfamiljerna flyr i panik från de krigshärjade fotbollsarrangemangen. Politikerna skulle också följa med. Man hade hittat en politisk korrekt knapp att trycka på och SM i huliganjakt tog sig snabbt även in i riksdagsdebatten.

"fotbollen är död"
"något måste göras nu"
"barnfamiljerna flyr för sina liv"
"svensk fotboll går mot sitt mörka öde"
"publiken vågar inte gå på fotboll längre"

Den här krönikans omfång ger inte plats åt att lista alla absurda påståenden från de människor som under den mest intensiva huliganjaktseran kom med förslag och lösningar på "idrottens värsta problem", så många var dem.

- avskaffad ståplats
- fingeravtryckskontroller
- 20-årsgräns för fotbollsåskådare
- förbud för restauranger i hela den aktuella staden att sälja alkohol 3 timmar innan en fotbollsmatch

Jag skulle alltså kunna fortsätta så långt att det inte blir annat än skrattretande. Hade det inte varit för att hela supportersverige reste sig i en gemensam protest mot media, politiker och andra offentliga proffstyckare som aldrig varit på en fotbollsmatch så hade de flesta förslag varit en sanning idag. Initiativet Positiv läktarkultur satte hårt mot hårt och presenterade siffrorna och det faktaunderlag som borde ha föregått de tusentals åsikter som alla politiskt korrekta hjältar spred omkring sig. Läktarvåldet ökade inte, det minskade drastiskt. Våldet på en fotbollsarena i Sverige var inte en bråkdel av våldet när lika många människor samlades i andra sammanhang och antalet anmälningar om fysiskt våld var mindre än på 20 år. Statistiken var överrumplande.

Journalister borde ha bett om ursäkt, Beatrice Ask borde ha lämnat sin post efter alla sina bakgrundslösa och tillika rättsvidriga åtgärdsförslag. Robert Laul, Johan Esk och alla de andra domedagsprofeterna borde ha tagit ett års paus från sitt yrke för att återvinna sin trovärdighet. För att inte nämna alla offentliga personer utanför politiken, journalistiken och polismyndigheten som även dem skulle ha en åsikt när det var som lättast att tycka rätt. Men inget hände, såklart. För det handlar ju om fotbollssupportrar. För det kommer alltid att vara tacksamt att skriva ner supporterskap. Fotbollssupportrar är i regel för sköna för att bry sig så mycket om vad andra tycker att de organiserar sig och lobbar fram en rättvis bild av dem. Positiv läktarkultur var ett undantag för att det helt enkelt gick FÖR långt.

Den stormen är över för den här gången men den kommer igen eftersom att det inte spelar någon roll hur det faktiskt ser ut verkligheten. Björn Erikssons avstängningar från fotbollsarenor för våld som hålls långt borta från fotbollsarenor är ett gott exempel. Jag vet inte vad som är värst Björn, att du inte ser motsatsförhållandet i den där lagstiftningen eller att du inte ser något problem i konceptet med rättslig dom utan rättslig prövning. Men faktum kvarstår: om 10 år kommer vi fortfarande stå i grusgropen och byta näsben med DFG och du kommer om 10 år fortfarande inte vara ens i närheten av att ha lyckats hämta hem ett hållbart resonemang ur vilket du kan dra slutsatsen att det skulle vara etiskt klandervärt eller fel av oss. Men du kommer fortfarande inte bry dig om rätt och fel för du kommer fortfarande vara polis - de enkla vägarnas yrke.

Allsvenskan 2013
Så! Sedan 2011 har...ingenting ändrats på de svenska läktarna. Läktarvåldet är fortfarande inte utbrett. Firmorna slåss fortfarande långt ifrån arenorna. Precis samma människor som tidigare var huliganer och mördare står på precis samma platser på precis samma läktare. Än en gång skrider vi mot årets mest förväntansfulla tid. Just nu går hundratusentals människor och föreställer sig hur det kommer kännas att kliva in i den så säregna doften som ligger runt en fotbollsarena. Vi väntar på att få röra oss i folkmassorna och överhöra sorlet med de precisa analyserna, åsikterna kring startelvan och de senaste ryktena i fotbollsvärlden. Vi längtar efter att få komma bort från det småaktiga, fördomsfulla och osexiga djävla skitlandet Sverige faktiskt är och för en kväll befinna oss i en miljö där man ler till människor man inte känner och där man relaterar till varandra. Vi längtar efter att få trycka oss fram bland tusentals andra och inte känna att här blir man dömd och den där människan jag nyss passerade inte gav mig en bitter dom pga av mina kläder, vad jag tjänar eller vart jag kommer ifrån. För vi är samma. Vi är fotbollssupportrar. Vi är AIK. Vi längtar efter allsvensk premiär! På söndag är det OK att skratta så där överdrivet högt när man står på en överfull pub med sina vänner. För de kommer vara där, lita på det! På söndag kommer de aktiva supportrarna springa runt och fixa och dona så att det brinner under skosulorna. AIK:s många ungdomslag med alla dessa sorglösa småglin kommer vara där. Människor från allsköns samhällsklasser kommer vara där. Varje tunnelbanestation kommer att vara där. Min pappa kommer vara där.

Förra året satsade allsvenska klubbar så mycket pengar och energi på att ta nästa steg i sin sportsliga utveckling att man höjde på ögonen. AIK spelade mot Napoli och PSV. I år har de allsvenska klubbarna satsat ännu mer. I upp mot 6-7 av de svenska klubbarna talas det om SM-guld och i ännu fler om Europadrömmar. Hela fotbollssverige genomsyras av en vilja att ta den här serien till just nästa steg. Ekonomisk hållbarhet och ansvarsfullhet har på allvar blivit en viktig fråga i klubbledningarna. Allsvenskan utvecklas så det knakar. Allsvenskan pulserar.

Ibland stannar jag upp i vardagen och tänker på alla verklighetsfrånvända och ogrundade artiklar, krönikor och påståenden som alla dessa åsiktsmaskiner radat upp genom åren. Kvällstidningarna, bloggarna, politikerna, poliserna, skådespelarna, förbundsrepresentanterna och alla andra människor som så fort de vädrar en politiskt korrekt åsikt genast ska omfamna den och helhjärtat sträva efter att övertyga alla i sin omgivning att de är rättfärdiga människor med rättfärdiga åsikter. Beatrice Asks öppna brev om det eskalerande läktarvåldet är ju en klassiker. Björn Erikssons huliganutredning om åtgärder för att rädda fotbollen är ju redan en annan. Björn, i vilken värld lever du? Alla dessa svarta rubriker om barn som gråter, oskyldiga som misshandlas och publik som flyr. Alla dessa TV-inslag med läskig musik i bakgrunden och alla dessa konstateranden.

Alla Ni som är beredda att baktala svenska fotbollssupportrar och hålla tillbaka Allsvenskan så fort det blir politiskt korrekt och som inte bryr er om vad som faktiskt är sant: Ni förtjänar inte de ogreppbara skatteintäkter svensk fotboll lassar in, ni förtjänar inte de generationer av ungdomar som klubbarna skolar i kamratskap och värdegrunder och ni förtjänar inte skratten och kärleken på arenorna. På samma sätt förtjänar Allsvenskan så mycket bättre än era PK-artiklar, polisfakturor och ologiska/rättsvidriga lagar som alltsammans smutskastar fotbollens varumärke och just nu håller tillbaka Allsvenskan i dess strävan mot utveckling.

"Publiken vågar inte gå på fotboll längre"
I skrivande stund har det sålts ungefär 43.000 biljetter till AIK-Syrianska. Vi kommer bli 50.000. Vi tänker bli lika många mot Malmö FF den 17/4.

Beatrice, vill du veta vilken läktare som sålde slut först? Familjeläktaren.

Sarkasm - (AIK)
Medlem, Supporter och En av grabbarna.