2015-10-04

LAUL GRANSKAD

Image and video hosting by TinyPic

Namn: Robert Laul
Ålder: 39 år
Från: Göteborg
Bor: Solna
Favoritlag: IFK Göteborg (och Hammarby IF på fyllan)
Yrke: Sportjournalist på Aftonbladet
Laster: Alkohol och pizzasallad

Ingen som har träffat på Aftonbladets Robert Laul under året kan ha undgått att höra att han håller på med en ”stor granskning av Firman Boys”. Granskningen var tänkt att utmynna i ett stort reportage i Aftonbladet med en massa smaskiga ”avslöjanden”, uthängningar och annan form av skvallerjournalistik värdig Robert Laul. Efter TV3:s ”Insider” och SVT:s ”Uppdrag Gransknings” tidigare uthängningar av AIK:s supportrar och medlemmar så vet vi alla hur denna typ av journalistik ser ut och vad syftet är. Eller för att ta ett i tiden närmare exempel; Den senaste veckans av gammelmedia iscensatta smutskastningskampanj av AIK som klubb och dess supportrar/medlemmar.

Vi bestämde oss därför tidigt för att vända på steken och istället börja granska Robert Laul. Vårt syfte har hela tiden varit att visa upp vem Robert Laul verkligen är och vad han egentligen tycker och tänker bakom sina offentliga texter och byline på en av Sveriges största medieplattformar. Vi kommer under några dagar här på sverigescenen.com att publicera material vi anser att Lauls kollegor, arbetsgivare och läsare förtjänar att se. Det är ingen vacker syn. Det är grisigt, smutsigt, homofobiskt, sexistiskt, rasistiskt och ibland även rent humoristiskt. Men, det är Robert Laul. På riktigt.

----------------------------------------

2015-10-05

Del 1: Fyllot Robert Laul

Robert Laul på fyllan är verkligen ingen man vill visa upp för sina barn. Det vet alla som haft ”förmånen” att träffa på honom på obskyra pizzerior eller utanför Stockholms nattklubbar. Inte sällan har han namngett sina ”hemliga” källor och/eller baktalat sin arbetsgivare och sina kollegor.

Idag kan vi visa bilder på hur det ser ut när Laul:

 • Sjunger Göteborgsramsor.
 • Äter pizzasallad.
 • Urinerar offentligt.
 • Blir nekad inträde på en restaurang.

  [Del 1 - klicka här!]

  Ljudet kan strula i vissa mobila enheter men ska fungera i PC/Mac, annars kan nedanstående länk användas:

  ----------------------------------------

  2015-10-06

  Del 2: Huliganen Robert Laul

  Robert Laul anser att han i sin roll som ”granskande journalist” står över andra människor och tvekar inte att hänga ut enskilda individer och supportergrupper som ”huliganer”.

  Idag kan vi visa bilder på hur Laul:

 • Hamnar i handgemäng och blir avvisad av två vakter och ett butiksbiträde vid Seven Eleven på Stureplan.

  [Del 2 - klicka här!]

  Ljudet kan strula i vissa mobila enheter men ska fungera i PC/Mac, annars kan nedanstående länk användas:

  ----------------------------------------

  2015-10-07

  Del 3: Bajaren och homofoben Robert Laul

  Journalisten Robert Laul har byggt upp en bild av sig själv som feminist, jämställdhetsförespråkare och HBTQ-vän som är emot allt vad sexism och unken så kallad manskultur står för. Privatpersonen Robert Laul verkar dock ha en helt annan syn i dessa frågor.

  Idag kan vi nämligen visa bilder på hur Laul:

 • Sjunger Hammarbyramsor.
 • Hånar en av Sveriges bästa ishockeymålvakter genom tiderna, Peter ”Pekka” Lindmark, genom att sjunga nedsättande sånger om ”Pekkas” (av Laul) påstådda sexuella läggning och alkoholproblem.

  [Del 3 - klicka här!]

  Ljudet kan strula i vissa mobila enheter men ska fungera i PC/Mac, annars kan nedanstående länk användas:

  ----------------------------------------

  2015-10-08

  Del 4: Sexisten och rasisten Robert Laul

  Robert Laul själv har tidigare uppgett att det bara finns en enda intern regel på Aftonbladet: Att aldrig ge sig på enskilda medarbetare på tidningen.

  En annan icke lika uttalad regel men likväl väldigt cementerad på tidningen numera är att man inte ger sig på Sveriges genom tiderna största fotbollsspelare Zlatan Ibrahimovic eller hans familj. Laul har sedan åratal en komplicerad relation med just Zlatan. Redan år 2003 inledde Zlatan en bojkott mot tidningen Aftonbladet efter flera övertramp där droppen blev när Laul skrev ihop en påhittad kontaktannons i Zlatans namn i tidningen. Zlatans framgångsrika och mycket uppmärksammade bojkott mot Aftonbladet varade i fem år tills tidningen och dess chefredaktör Jan Helin tvingades krypa till korset. Mot Laul höll bojkotten i sig ytterligare en tid och Zlatan vägrade länge att svara på Lauls frågor. Efter det har Laul sagt att Zlatan ”förnedrat” honom och att Zlatan har en ”fientlig attityd till media”.

  Idag kan vi visa unika bilder på hur Laul:

 • Sjunger sexuellt nedsättande sånger hur han dels ”knullat” Aftonbladet kollegan Jennifer Wegerup samt dels på frågan om han varit med några fler svarar genom att sjunga Helena Seger (Zlatans sambo och livskamrat) och Johanna Frändéns (kollega på Aftonbladet) båda namn.
 • Sjunger en känd rasistisk italiensk läktarramsa om Zlatan Ibrahimovic (”Zlatan zingaro” = Zlatan zigenare).

  [ Del 4 - klicka här! ]

  Ljudet kan strula i vissa mobila enheter men ska fungera i PC/Mac, annars kan nedanstående länk användas:

  ----------------------------------------

  2015-10-09

  LAUL GRANSKAD: Några avslutningsord…för den här gången.

  Image and video hosting by TinyPic

  Reaktionerna har strömmat in och besöksrekord har slagits gång på gång efter vår granskning av Aftonbladets Robert Laul. Många har önskat att få de fyra olika delfilmerna om Lauls bravader ihopklippt till en enda version vilken ni nu hittar längst ner på sidan.

  Det är få om några grupper i vårt samhälle som sitter på en sådan hög piedestal och maktfaktor som journalistkåren. Kårandan är snarlik polisens och man håller nästan alltid varandra om ryggen vilket om inte annat den här veckans totala tystnad från gammelmedia bevisar trots homofobi, sexism och rasism. Samtidigt som man inte tvekar att hänga ut, förfölja och karaktärsmörda icke offentliga personer, många ostraffade, vars enda ”brott” ofta bestått i, enligt media, just bristande moral. Det är något som flera AIK-supportrar och medlemmar fått känna på genom åren.

  Vi hoppas därför nu att vi en gång för alla bevisat att den planerade granskningen kan slå helt fel och istället komma att bita journalisten själv i arslet. I synnerhet om journalisten i fråga byggt upp hela sin profil och trovärdighet på åsikter som han eller hon inte kan bära upp eller stå för i verkligheten. Det som i folkmun brukar kallas för hyckleri. Vi är helt övertygade om att Robert Laul nu i alla fall vet vad vi pratar om men förhoppningsvis även flera av hans kollegor som Laul lämnat ut till oss.

  Vi väljer därför att avsluta granskningen – i alla fall för den här gången. Vi har som alla säkert förstår mer besvärande filmmaterial på Robert Laul utöver det vi valt att publicera här i veckan. Vi håller på detta. För just nu kan vi inte skada Laul mer än han redan skadat sig själv. Game over.

  [ Laul – the movie ]

  Ljudet kan strula i vissa mobila enheter men ska fungera i PC/Mac, annars kan nedanstående länk användas:

  ----------------------------------------