2017-11-20

Granskning av AIK Ungdomsfotboll – del 5:

Gästkrönika

Sedan vi för två månader sedan lyfte på locket till en av de mest ljusskygga verksamheterna inom AIK Fotboll och inledde vår granskning av AIK Ungdomsfotboll så har det strömmat in synpunkter från spelare, ledare, föräldrar och andra aktörer. Idag väljer vi att publicera ett av dessa mejl från en förälder som ännu ett inlägg i debatten kring Leif Karlssons allt mer ifrågasatta verksamhet.

----------------------------------------

Nahom rasist?

P03 Akademi, spelare ut 2016:
5 spelare fick möjlighet att gå ner en nivå och spela med andra laget men samtliga 5 spelare tackade nej och valda att lämna AIK. En bedömning som görs varje år och som alltid initieras av huvudtränaren, i detta fall Nahom Ghidey. Sedan kontrolleras och utvärderas detta av AIKs ledning (bla chefstränare).

- 15 av 16 spelare fick plats i U16
- Vinst i Sverige Cupen 2017 (SM 14 åringar), sist AIK vann var med de starka 99:orna. BP och Malmö deltog inte i Sverige cupen som tillsammans med AIK var de stora favoriterna. Under 2017 så möttes AIK och BP endast en gång, den fighten vann AIK med 6-0. AIK vann också mot MFF i en cup nere i Jönköping med siffrorna 2-0.

Varför fick Nahom sparken? Nahom är och har alltid varit det motsatta till Leif Karlsson och hans Älvsjögäng. Att Leif väljer ta bort Nahom är ingen överraskning för någon inom AIK akademin. Nahom är en av de som öppet internt tyckt att kraven är för låga och kvalitén för dåliga inom akademin. I flera år har Nahom försökt påverka utan stöd från Leifs sida, han har inte brytt sig och nu vet vi varför. Fokus har legat på annat än fotbollen.

Nahom har genom sitt arbete med 05 och 03 de sista fyra åren visat var skåpet ska stå med visionen att få med hela Akademin i rätt riktigt. Nahom blev snabbt populär och symbolen för den typ av Akademi som föräldrar och spelare i AIK vill ha. Men icke sa Leif för Leif ville något annat.

Akademin mår och har mått så dåligt under en lång period att Leif tvingades till att hitta på något. Synd bara att det blev hokus pokus med Älvsjögänget, forskning och fina begrepp som en del av rekvisita i vad som kan komma att bli den största bluffen i AIK och svensk fotboll någonsin. När jag hörde om Barcelona besöket så tänkte jag: ska Leif bygga internatskola för Isak pengarna? Ska vi prata om Barcelona så måste vi börja snacka om Xavi Simons. Ungdomarna i Barcelona lever och andas fotboll. Redan i 9 års åldern väljer de karriärvägen, nämligen FOTBOLL, det är all in där, googla Xavi Simons som får ni se. 9-åringen som började på internatskola för att bli fotbollsproffs, han är nu 14 och i hans senaste inlägg på insta frågar hans sig... Wonderingen where i stand in Five years? Antar att han som 9 åring funderade över vart i livet han står om 10 år.

Vi ska lära oss av proffsen och experterna sägs det men samtidigt består idag tränarna i AIK av unga, deltidsanställda och familjemedlemmar. För några år sedan var AIK akademi stolta över att ha många duktiga erfarna heltidsanställda tränare. Behövs inget geni för att förstå vad Leif håller på med. Leif försöker desperat rädda framtiden för nuet är dött. Följ u17 och u19 kommande åren så ser ni vad Leif har sysslat med. Om ytterligare några år så uppdagas riktningen av den kurs som Leif antagit. Det blev förresten 1-1 nyligen på hemmaplan mot Lidingö för våra U19. U19, som ska innehålla talanger med potential att slå ut spelare som Nisse, Lindkvist, Sundgren, Karlsson, Olsson, Blomberg, Goitom, Obasi mm...just saying.

Rätt eller fel beslut att sparka Nahom? Det får tiden utvisa. Men en sak är klart, det är ingen slump att rasistanklagelserna kommer nu. Det har alltid och kommer alltid finnas föräldrar vilka hamnar i konflikt med en tränare pga sonens ändrade status i laget. Tycker att de granskningar och diskussioner som gjorts av akademin till mångt och mycket stämmer, synd att fokus flyttades från kvalité till rasism. Inte bara för Nahoms skull utan även för AIK akademis varumärke. Leifs motståndare kokade ihop rasistanklagelserna mot Nahom för att ytterligare lägga till en punkt i deras granskning. De behövde inte Nahom, de hade tillräckligt mycket för att påvisa att akademin i AIK blivit ett stort skämt i Stockholm. Motståndsrörelsen till Leif gjorde bort sig då Nahom var en av, om inte den bästa tränaren i AIK. För om det var kvalité de här människorna var ute efter så kan man konstatera att Nahom var "THE last man standing". Ackerman försvann, Wennberg försvann, Syberyjski försvann, Holm försvann och nu Nahom med de här anklagelserna.

Förklaringen som gavs till Nahom var att det inte fanns uppdrag. Till allas förvåning dök en ny tränare upp på U16 träningen i veckan som tydligen fått heltidstjänst. Det skämtas redan bland föräldrar att Leif har hittat en nickedocka ala Nahom.

Den nyanställda har komiskt nog Eritreansk ursprung som du Nahom. Leif kanske ville minimera risk för depression och nedstämdhet bland dina spelare.

Ta hand om dig!

/”Tacksam förälder”.

----------------------------------------

För att läsa tidigare delar i vår granskning av AIK Ungdomsfotboll klicka på länkarna här nedan:
[Del 1]
[Del 2]
[Del 3]
[Del 4]