2017-09-29

Granskningen fortsätter: AIK Ungdomsfotboll - del 2

Gensvaret har varit minst sagt stort sedan vår granskning av AIK Ungdomsfotboll (AIK U) med tillhörande akademi inleddes för några veckor sedan. Föräldrar, tränare och ledare, såväl sådana som lämnat föreningen som sådana som fortfarande är verksamma i AIK U, har kontaktat oss och bekräftar bilden av en allt mer kravlös verksamhet utan vinnarkultur där fokus oftare läggs på så kallade värdegrundsfrågor istället för på fotboll. I princip samtliga som kontaktat oss uttrycker en oro över utvecklingen i AIK U.

Alla de uppgiftslämnare som vi varit i kontakt med vill vara anonyma och flertalet av de som fortfarande är kvar i föreningen menar att sportchef Leif Karlsson tillsammans med en liten krets ja-sägare skapat ett klimat där inga avvikande uppfattningar om verksamheten accepteras. Vi ska därför i denna andra del av granskningen försöka belysa och ytterligare konkretisera den oro många känner för AIK:s tidigare så stolta och framgångsrika ungdomssektion. I förlängningen så riskerar denna nedmontering och förändrade arbetsmetodik i AIK U att starkt påverka möjligheten och kvalitén på de spelare som ska slussas in i A-lagstruppen och sedan förhoppningsvis in i startelvan och på sikt även ut i Europa.

”Vi var flera styrelseledamöter som retade oss på att det varit svårt, för att inte säga omöjligt, att få riktig insyn i verksamheten och än mindre styra den. Några av oss har på nära håll sett hur fokus de senaste åren vridits från att utveckla framtida A-lagsspelare till att istället handla om PK-jippon, omklädningsrum för ett påhittat tredje kön och försök att stänga ute supportrarna på Norra stå”.

Före detta styrelseledamot i AIK FF.

Nyckelpersoner i denna granskning:

Leif Karlsson
Före detta allsvensk målvakt och målvaktstränare i AIK Fotboll. Sedan 1997 sportchef för AIK Ungdomsfotboll. Tidigare dold makthavare i klubben som redan 2008 var drivande att ge Rikard Norling sparken från AIK. Sedan några år tillbaka en av de allra starkaste makthavarna i klubben som dessutom ogillar AIK:s unika supporterkultur och i huvudsak ”packet” och de ”kriminella” bengaleldarna på Norra ståplats. Är även den som drivit igenom kursändringen för AIK U där värdegrundsfrågor och HBTQ-certifiering är viktigare än att få fram bra fotbollsspelare.

Leif Karlsson har ingen överordnad chef på plats i den dagliga verksamheten utan har dragit stor nytta av de senaste årens turbulens i styrelserummen inom AIK FF och därför kraftigt kunnat flytta fram sina positioner. Tillåter inga avvikande uppfattningar och de inom FF som inte ställer upp på detta lämnar snart självmant föreningen eller tvingas bort. Leif Karlsson håller även koll på sina tränare och ledares privatliv via sociala medier och flera personer vittnar till oss om att Karlsson brukar konfrontera ledare som utryckt sig positivt över Norra stå eller ”gillat” stämningsfulla bilder därifrån.

Max Bergander
Före detta journalist, Djurgårdsspelare, tvärflöjtspelare, spökjägare, poet, författare, PR-konsult, radiopratare, föreläsare om machokultur och personlig vän till Sofia B Karlsson. Sedan mars-2016 även värdegrundsansvarig i AIK Fotboll. Anmäldes under hösten 2017 till Riksidrottsförbundet för mobbning och förtal av en 13-årig flicka som uppgett att hon utsatts för sexuella övergrepp inom ramen av AIK Ungdomsfotbolls verksamhet.

”Älvsjömaffian”
Mark O´Sullivan (tränare, spelarutvecklare och ansvarig för utvecklingsfrågor) och Dennis Hörtin (chefstränare pojkar 6-19 år) handplockades av Leif Karlsson från Älvsjö AIK i april 2017. De går internt under namnet ”Älvsjömaffian” och har ytterligare inneburit en pusselbit i förvandlingen av en elitförening med höga fotbollskrav till en breddförening med höga krav på värdegrundsfrågor. De båda herrarnas CV innehåller inget av värde för den som söker fotbollsutbildning. Utbildning som utlovas och efterfrågas när föräldrar sätter sina barn i AIK U. Största förändringen hittills är införandet av appen ”CoachHippo” där föräldrar kan svara ”Ja”, ”Nej” eller ”Kanske” på matchkallelser vilket gör jobbet för lagledarna närmast omöjligt när spelarna svarar att de ”kanske" kommer till matchen. Appen är annars tänkt att registrera hur spelarna mår, viljan att spela match och viktigast av allt - hur glada dom är i det nya AIK U. Allt för att visa upp en bild av en gemytlig verksamhet på pappret.

”Afrikaspåret”
Leif Karlsson har satt upp ett internt mål att minst 50 % av spelarna i AIK U ska bestå av invandrare och/eller flyktingar. Ett led i detta är att göra en ”positiv särbehandling” på planen där spelare med utländsk bakgrund ska prioriteras framför andra. En nyckelperson i detta är tränaren Nahom Ghidey som jobbat hårt med att slussa in i första hand afrikanska spelare framför spelare med svensk bakgrund. Därav det interna arbetsnamnet ”Afrikaspåret”.

Utveckla spelare till A-laget
Ett av AIK Ungdomsfotbolls främsta mål och även en del av visionen för AIK U är ”att ge spelare bästa möjliga förutsättningar att utvecklas till A-lagsspelare i AIK…”. Även om AIK:s supporterkultur, attityd och mentalitet osar vinnarkultur så är det ingen hemlighet att det på planen varit tunnsått med framgångar. Tre SM-guld för representationslaget sedan andra världskriget är ett uruselt facit för landets största klubb. Det är heller ingen hemlighet att en klubb som ex. Malmö FF har en vinnarkultur som det så heter - ”sitter i väggarna”. Malmö FF har i allsvenskan överlägset flest spelare i såväl A-truppen som i startelvan från de egna leden. Med tanke på svensk fotbolls plats i näringskedjan så är det här som en stor del av AIK:s framtid kommer avgöras. Nämligen genom hur framgångsrika AIK U och akademien varit i sitt arbete att få fram och förbereda spelarna för A-lagsspel, tidigare på Råsunda och numera på Nationalarenan.

Enbart U19-laget kostar AIK Fotboll ca: 1,5 miljoner kr per år, dessa pengar tas direkt från elitverksamheten i AIK Fotboll AB och här har AIK U misslyckats baserat på hur startelvan sett ut i Rikard Norlings lag säsongen 2017. En stor del av de senaste årens egna talanger har ej lyckats ta steget att etablera sig i startelvan utan många har istället lånats ut till mindre klubbar och/eller ej erbjudits nytt kontrakt med AIK. Norling har också internt i klubben uttryckt missnöje med kvalitén på de spelare i U19 som är tänkt att konkurrera sig in i A-truppen. Resultatmässigt så är det även anmärkningsvärt att mindre Stockholmsföreningar som ex. Täby FK och FC Djursholm presterar minst lika bra som AIK på U19- och U17-nivå, trots budget och resurser som inte är i närheten av AIK U med ca: 20 heltidsanställda och ca: 400 ideella ledare.

Detta märks även på ledarsidan i A-truppen där en för all del ”trevlig” och ”mysig” Peter Wennberg inte alls når upp till den kvalitetsnivå som krävs i en senior ledarstab inom en av Skandinaviens största klubbar. Wennberg är också ett offer för den ”ja-sägare”-kultur som Leif Karlsson skapat inom AIK U vilket inte sällan även inbegriper nepotism där tjänster inom AIK U tilldelas släktingar till ja-sägare framför andra mer kompetenta kandidater. Tre exempel på detta är Peter Wennbergs, Elie Mineirjis (chefstränare pojkakademin) och Nebojsa Novakovic (individuell tränare U19-U16) egna söner.

”Min son älskar fotboll och vill bli nästa Leo Messi, inte nästa Jonas Gardell”.

Förälder till ett barn i AIK U.

Fult att vinna?
Bristen på konkreta politiska satsningar på nya fotbollsplaner med tillhörande faciliteter är välkänd inom såväl Stockholms stad som Solna kommun och AIK är en av alla föreningar som brottas med planbrist i förhållande till antalet barn och ungdomar man faktiskt sysselsätter. En annan trend som börjat gå i samhället och inom Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Stockholms Fotbollförbund (StFF) är att barn ska skyddas från den så kallade tävlingshetsen. Därför räknas inga tabeller i serier och cuper inom ungdomsfotbollen upp till 12 års ålder. I AIK så togs även ett kontroversiellt beslut i år att höja akademiåldern för pojkar från 9 till 13 år (flickor från 11 till 13 år). Arbetsgruppen som arbetade fram förslaget och slutligen rekommendationen till styrelsen var enligt våra källor högst oense och forskningen som gruppen hade till sitt förfogande pekade åt olika riktningar. Trots oenigheten så körde Leif Karlsson och Peter Wennberg över de andra i arbetsgruppen och akademiåldern höjdes i AIK.

En idrott och en klubb som inte tillåter segrar och elitsatsning är ute på hal is. Precis som det behövs en gedigen breddidrott i AIK U så behövs det även ett tydligt fokus och satsning på de som har bättre förutsättningar och högre mål med sin fotboll än andra - eliten. Flera ledare och föräldrar vi pratat med hävdar samstämmigt att ett allt större fokus på bredden före eliten och en mer kravlös kultur de senaste åren tagit en allt större plats i Leif Karlssons AIK. Avsaknaden av vinnarmentalitet, fotbollsmässiga krav och fokus på rätt saker genomsyrar verksamheten i AIK U. Fler och fler träningar från ung ålder genomförs utan tävlingsmoment vilket skapat en miljö utan konkurrens jämfört med ex. Brommapojkarnas verksamhet där varje träning innehåller just tävlingsmoment. Att från tidig ålder skapa en kultur i AIK U där det är viktigt och fint att vinna ser vi som grundläggande för att på sikt även kunna skapa den vinnarkulturen i resten av klubben likt Malmö FF.

”Jag har bara väntat på att någon ska börja belysa det här. Vi är på väg åt helt fel håll! Jag gillar Leffe och ställer mig självklart bakom AIK Stilen men han har fullständigt snöat in på det här värdegrundsarbetet vilket påverkar hela U och Akademien negativt då han inte tillåter några andra uppfattningar. Eliten får hela tiden stå tillbaka för bredden och ”Älvsjömaffian” är handplockade av Leffe. Den röda tråd vi tidigare haft mellan U och A har börjat suddas ut allt mer”.

Tränare i AIK U.

Skolsamarbete utan uppföljning
AIK står i dagsläget utan skolsamarbete för spelare 10-15 år. På flicksidan betyder det att hela lag tvingats byta skola för att få utbildning. Pojksidan går på halvfart men även där försvinner potentiella A-spelare till andra klubbar med bättre utbildning. Såväl Råsundaskolan som Solna Gymnasium anser att AIK inte engagerar sig tillräckligt i verksamheten och att man tillsätter svaga tränare som ej lockar några nya elever. Andra synpunkter är klagomål på bristfällig undervisning i skolor där AIK jobbar, där stökiga elever tar stor plats utan några speciella krav från AIK:s sida. Av de tidigare skolor i norrort som AIK samarbetat med är det idag bara några få kvar. Samtidigt så har Solna Gymnasium på senare tid fått ett riktigt dåligt rykte. Många föräldrar vill ej att deras barn ska behöva gå där. Jämförelsevis så är Hammarby starka i skolor i söderort och både Brommapojkarna och Djurgården har redan flera bra kombinationsutbildningar för fotboll och skola.

”Killarna och tjejerna vill ju bara spela fotboll. De vill tävla och vinna. Vissa vill träna dubbelt så mycket som andra och borde då också ges möjligheten till detta. Som det är nu så läggs mer vikt på att de inte ska yppa en svordom på planen än att de kan slå en bra bredsida”.

Ledare i AIK U.

Sommarcampen
Under ett antal sommarveckor så anordnar AIK U olika sommarcamper i AIK:s regi för sina samarbetsklubbar. En av dessa camper hölls på Skytteholm för barn och ungdomar från Sollentuna FK i augusti-2017 och skulle bli en riktig snackis i den lokala föreningen på grund av den undermåliga kvalitén på såväl träningen som instruktörerna från AIK. Nästan hälften(!) av spelarna valde att hoppa av lägerveckan i förtid.

”Jag trodde att AIK innebar en kvalitetsstämpel och välutbildade tränare. Det här lägret var ett enda stort skämt!”

Förälder till ett barn på sommarlägret.

Positiv särbehandling eller rasism?
Flera av varandra oberoende föräldrar och ledare inom AIK U vittnar om ett förändrat klimat de senaste åren där Leif Karlssons vision om minst 50 % spelare med invandrar- och flyktingbakgrund i klubben medfört en så kallad ”positiv särbehandling” av minoritetsgrupper inom AIK U och då i synnerhet av spelare med afrikansk bakgrund där tränaren Nahom Ghidey getts ett stort förtroende och mandat. Ca: 60 st spelare med invandrarbakgrund har även sluppit att betala avgifter för spel i AIK U. Den kostnaden belastar istället övriga spelare som trots det upplever att träningstillfällena blivit både sämre och färre samt att klubben inte längre reser på lika många europaläger som tidigare. Föräldrar med svenska barn berättar om en verksamhet där flera lovande barn med svensk bakgrund anser sig förfördelade på planen och i omklädningsrummen och att en del valt att lämna klubben och att andra lovande ungdomar i Stockholm valt att istället gå till andra föreningar än AIK just på grund av det snack som florerar om detta.

Vi är medvetna om att det alltid riskerar att bli ”kletigt” och ”politiskt” när sådana här frågor lyfts fram men då det bevisligen är en fråga som det pratas om inom ungdomsfotbollen i Stockholm så ser vi det som självklart att även i denna granskning redovisa dessa uppgifter på ovan sätt.

Värdegrundsarbete eller fotboll?
Leif Karlssons satsning på värdegrundsarbete, HBTQ-certifiering och genusvetenskap inleddes med anställningen av Sofia B Karlsson och fortsatte med hennes efterträdare Max Bergander. Nu har den även kompletterats med Anki Gustafsson som är ny värdegrundsansvarig för flickverksamheten på AIK Fotboll. Detta följer egentligen bara Leif Karlssons tidigare mission där allt mer pengar och tid läggs på värdegrundsarbete och HBTQ-frågor istället för på fotboll i form av bättre tränare, högre kvalitet på träningar och match. När debatten om kaptensbindlar i regnbågsfärger valsade runt i sociala medier valde Karlsson att placera ut dessa kaptensbindlar på AIK:s kansli. Max Bergander fick även ut SVT:s Lilla Aktuellt till Skytteholm för att fråga 10- och 11-åringar om homosexualitet.

I del 1 så berättade vi om att en 13-årig flicka som anklagat en tränare i AIK U för sexuellt ofredande nu anmält Max Bergander till Riksidrottsförbundet (RF) för mobbning och förtal. Idag så kan vi berätta om ytterligare en påstådd sexskandal inom AIK Ungdomsfotboll som inträffade för två år sedan. Då var det Leif Karlsson själv som anklagade en tränare inom den yngre flickverksamheten för att vara närgången mot flickor i laget. Den här historien slutade med att hela laget inklusive föräldrarna ställde sig på tränarens sida och ansåg sportchef Karlssons anklagelser vara helt grundlösa. Föräldrarna tog sina barn ur AIK:s ungdomsverksamhet och tillsammans med tränaren lämnade hela laget föreningen. Leif Karlsson gick heller aldrig vidare med sina grova anklagelser mot tränaren och precis som i fallet med den 13 åriga flickan så lyckades Karlsson tysta ner det hela och ärendet nådde aldrig polisen.

”Bajen tog in Stefan Billborn* och Djurgår´n Ola Danhard**. Vi anställde Max Bergander.”

Före detta tränare i AIK U.

* Stefan Billborn, före detta framgångsrik BP-tränare som fostrat landslagsmän som ex. Albin Ekdal, John Guidetti, Ludwig Augustinsson och Kristoffer Nordfeldt. Numera är Billborn assisterande tränare i Hammarbys A-lag.
** Ola Danhard, före detta legendarisk klubbdirektör i BP under nära 30 år. Numera är Danhard verksamhetsansvarig för Djurgårdens ungdomsfotboll och akademi.

Förbjud kritik och supportergrupper
Det var många i supportersverige som upprördes i förra veckan när hockeyallsvenska Troja/Ljungbys ordförande Pelle Wass och säkerhetsansvarige Patrik Svensson portförbjöd klubbens egna supportrar att komma in på arenan med uttalanden som att fansen hade ”tröjor tillhörande en ultrasgrupp” som ”står för fascism”.

Det är exakt denna väg som flera tjänstemän inom AIK Fotboll vill gå. En av dom är Leif Karlsson.

Leif Karlsson har alltid varit kritisk till den aktiva supporterkulturen och i huvudsak Norra ståplats och pyrotekniken. Karlsson är annars ingen frekvent besökare på Nationalarenan. Men i derbyt mot Djurgården i slutet på augusti var Karlsson på plats när oroligheter utbröt på innerplanen sedan Dif-fans försökte stjäla en AIK-flagga tillhörande en viss supportergruppering. I anslutning till detta gick Max Berganders sambo Frida Thell ut på sociala medier och kritiserade AIK:s publik vilket mötte kritik i supporterleden. Leif Karlsson tog då initiativ till den fördömande och supporterfientliga text som vd Mikael Ahlerup beslöt att publicera på AIK:s hemsida. När sedan del 1 i vår granskning av AIK Ungdomsfotboll inleddes här på sverigescenen.com så blev Leif Karlsson rosenrasande. Han har ända sedan dess drivit en hård intern linje i klubben där all kritik mot ungdomsfotbollen till varje pris ska stoppas. Detta genom att kräva att all dialog med de engagerade supportergrupperna ska strypas då ”det ändå inte fungerar” enligt Karlsson i och med att ”det är värre än någonsin på matcherna”.

AIK Fotbolls vd Mikael Ahlerup håller på att bilda en för medlemmar och supportrar än så länge hemlig skapelse i form av en ny ”säkerhetskommitté” där syftet är att öka antalet arrangörsavstängningar i klubbens regi gentemot oliktänkande och/eller besvärliga supportrar. Här är tanken att AIK Säkerhet med den erkänt lataste och mest arbetsskygge medarbetaren inom AIK Fotboll, säkerhetsansvarige Henrik Koch, via CCTV-bevakning på Nationalarenan ska ansvara för kartläggningen av klubbens egna supportrar. Leif Karlsson har internt uttryckt att Ahlerup och Kochs nya säkerhetskommitté är en ”utmärkt idé“.

Leif Karlsson har även tagit initiativ till nya utspel på AIK:s hemsida. Den här gången vill Karlsson att hela AIK Fotboll ska ställa sig bakom ett nytt policydokument om ”trakasserier mot anställda i klubben”. De så kallade ”trakasserierna” som Karlsson åsyftar är givetvis vår egen granskning av AIK ungdomsfotboll som Karlsson nu försöker tysta ned och flytta fokus ifrån.

Den dag ansvariga tjänstemän som är anställda för att föra AIK Fotboll till framgång inte levererar och i Leif Karlssons fall även kraftigt missbrukar sin position så kommer vi alltid vara en påminnelse att vi ser vad de gör och att vår lojalitet alltid ligger hos klubben, dess medlemmar och supportrar. Inte hos enskilda tjänstemän som Leif Karlsson som tappat allt omdöme och vars metoder hade passat bättre i en diktaturstat!

sverigescenen.com

Del 1 av vår granskning av AIK Ungdomsfotboll hittar ni [här].