2017-09-06

Ny skandal inom AIK Ungdomsfotboll:

Sportchef Leif Karlsson försökte mörka pedofilanklagelser och värdegrundsansvarige Max Bergander anmäld till RF!

Bakgrund AIK Ungdomsfotboll (AIK U):
Visionen för AIK Ungdomsfotboll lyder ”Nordens ledande fotbollsklubb för utveckling och fostran av unga spelare och ledare – hur man än mäter!” Tyvärr så ekar dessa ord numera lika tomma som hur man efterlever den så kallade ledstjärnan ”AIK Stilen”.

AIK Ungdomsfotboll med dess tillhörande akademiverksamhet lägger allt mindre fokus på fotboll och att förbereda spelarna för de utmaningar och krav som präglar A-lagsverksamheten. De spelare från ungdomsleden som tagit en startplats i A-laget de senaste åren är lätträknade, supertalangen Alexander Isak inräknad. Istället för att fokusera på verksamhetsidén att ”bedriva fotbollsutbildning och spelarutveckling med högsta kvalitet” så läggs oändliga resurser, tid och engagemang på smala ämnen som HBTQ-frågor, olika minoritetsgrupper, norm- och genuskritik. Såväl unga spelare, deras föräldrar och flera tränare slår nu larm till oss att det har gått för långt och att det har börjat påverka kvalitén och statusen på AIK ungdomsfotboll och akademi. AIK Ungdom börjar helt enkelt få dåligt rykte inom Stockholmsfotbollen och många lovande spelare väljer idag bort AIK till förmån för andra föreningar. Fortsätter den negativa utvecklingen så kommer detta påverka A-laget i än större utsträckning än idag då spelarna som ska ta klivet upp inte är redo vare sig fysiskt eller mentalt för seniorfotboll på högsta svenska nivå. Högst ansvarig för AIK Ungdomsfotboll är dess sportchef Leif Karlsson.

Leif Karlsson är en av klubbens dolda makthavare. Efter att ha spelat allsvensk fotboll för AIK och även varit målvaktstränare i klubben anställdes Karlsson 1997 som sportchef för AIK Ungdomsfotboll. Karlsson har de senaste åren lagt mycket tid internt på att motarbeta AIK:s unika supporterkultur och i huvudsak ”packet” på Norra ståplats som Karlsson definierar dom som, i synnerhet de ”kriminella” som sysslar med pyroteknik på läktarna. Leif Karlsson var även den mest drivande i den text som vd Mikael Ahlerup tog beslut om att publicera på AIK:s hemsida efter derbyt AIK-Djurgården för lite mer än en vecka sedan. En text som inte togs emot väl av klubbens olika supportergrupper då den ansågs vara såväl fördömande, hycklande och supporterfientlig.

Leif Karlsson var också ansvarig när den stora ”galgningsskandalen” avslöjades i AIK U för 15 år sedan. Då dömdes fyra ungdomsspelare i AIK (däribland Brwa Nouri, nu i Östersunds FK) för olaga tvång och ofredande efter att ha fört upp bland annat galgar och PET-flaskor i analöppningen på yngre spelare i klubben. I samband med rättegången så hävdades det att detta även var en tradition inom AIK ungdomsfotboll.

Leif Karlsson var också en av initiativtagarna när AIK Fotboll anställde den kontroversiella före detta politiska extremisten och AIK-infiltratören Sofia B Karlsson (SBK) som CSR-ansvarig i klubben. När SBK under uppmärksammade former valde att lämna AIK gick topplocket fullständigt på Leif Karlsson och den påbörjade förskjutningen från fotbollen till så kallade värdegrundsfrågor tog allt mer fokus inom ungdomsfotbollen med Karlsson som främsta fanbärare. SBK i sin tur ägnade tiden åt att baktala AIK i allehanda medier och promota sin nya bok. Numera arbetar hen på Riksidrottsförbundet (RF).

Som ersättare till SBK anställdes Max Bergander som ny värdegrundsansvarig för AIK Fotboll. Max Bergander är förutom före detta målvakt i Djurgårdens IF, tvärflöjtspelare och spökjägare även personlig vän till Sofia B Karlsson. Bergander tog vid där SBK hade slutat och i en intervju på fotbolldirekt.se gick han ut med dels partipolitiska uttalanden i AIK:s namn och dels gick han emot ett styrelsebeslut i Huvudstyrelsen genom att uttrycka åsikten att AIK även fortsättningsvis skulle delta i den politiska extremsexparaden Pride i Stockholm.

De senaste årens stora satsning och fokus på värdegrundsfrågor kan inte beskrivas som något annat än ett praktfiasko. Förutom att kvalitén och statusen på AIK Ungdomsfotboll sjunkit på planen så verkar det sämre ställt än någonsin med just värdegrunden och AIK Stilen. För två år sedan häktades en AIK-spelare misstänkt för mord på en annan spelare med AIK koppling. Vintern 2017 häktades en till AIK-spelare misstänkt för medhjälp till mord på en 25-årig man. Och så sent som i våras dömdes den 31-årige ledaren i AIK Ungdomsfotboll Hanad Ahmed Mohamed till åtta års fängelse för grov våldtäkt mot tre barn.

Solna Tingsrätts dom mot Mohamed är en vedervärdig historia att läsa. Leif Karlsson gick dock snabbt ut i media och försökte förminska pedofilens engagemang i AIK U men flera tränare och föräldrar bekräftar för oss att mannen under flera år var högst delaktig i AIK:s fotbollsverksamhet i Solna.

Våren 2017:
Enligt uppgifter till sverigescenen.com så uppgav en 13-årig flicka i ett av AIK:s ungdomslag under våren 2017 att hon utsatts för sexuella ofredanden av en tränare inom AIK Ungdomsfotboll. Tränaren förnekade bestämt alla anklagelser och tog mycket illa vid sig men efter påtryckningar från Max Bergander så bestämdes att tränaren skulle ta en så kallad time out. Tränaren gömdes undan och snacket började gå. Senare uppdagades nya uppgifter om det misstänkta brottet vilket friade tränaren från alla misstankar. Max Bergander och sportchef Leif Karlsson tog i detta läge beslutet att istället stänga av den 13-åriga flickan från all verksamhet i AIK. Bergander uppmanade även omgivningen i klubben att ”hålla tyst” om det inträffade för att undvika ”mer uppmärksamhet”. Tränarens time out upphävdes men ingen tydlig information eller stöd till den tidigare anklagade tränaren gavs inom AIK U vilket gjorde att rykten fortsatte att florera bland övriga ledare. Samtidigt satt en 13-årig flicka, som först betraktades som ett brottsoffer av Bergander men numera som icke önskvärd, och mådde dåligt.

Tränaren, vars oskuld vi inte har funnit någon anledning att betvivla, sökte enligt uppgifter stöd och hjälp hos Max Bergander men fick nobben. Den 13-åriga flickan med en historia av problem sökte också Berganders uppmärksamhet men fick nobben och lämnade slutligen klubben för en annan Stockholmsförening. Övriga ledare och föräldrar visste inte hur de skulle bemöta eller hantera den uppkomna situationen då informationen, transparensen och tydligheten från Berganders sida var lika med noll.

Fallet har nu dessutom tagit en ny vändning sedan den 13-åriga flickan och hennes familj anmält Max Bergander till Riksidrottsförbundet (RF) för mobbning och förtal. RF utreder nu denna mycket känsliga fråga.

sverigescenen.com