Scenen - 2017

DFG v/s Firman Boys (Vasalunds IF-Djurgårdens IF, Fotboll, Träningsmatch), 25 januari 2017
Rapport från den så kallade Skytteholmsattacken:

Ett möte var sedan två veckor tillbaka inplanerat mellan Djurgårdens ”DFG”/”DY” och AIK:s ”FB”/”AY” i samband med att Djurgården spelade en träningsmatch i fotboll på Skytteholms IP i Solna mot Vasalund. Detta efter att DFG meddelat FB att de nu skulle ha en bra liga på benen och att gnagarna var välkomna. Mötet var planerat att äga rum efter Djurgårdens match i Solna.

45 minuter kvar till showtime nås de ca: 55 st AIK-grabbarna (som sitter på sin samling helt ospottade) av beskedet att DFG vill ställa in det planerade mötet på grund av sena avhopp. Helt oacceptabelt anser AIK:s våldsmän som istället väljer att agera snabbt. Gnagarna börjar promenera mot Skytteholms IP och meddelar DFG sin ankomst och att de ska kliva ut från arenan och ta fighten. DFG avböjer detta.

AIK:s spotters inne på Skytteholm meddelar i samma veva att ca: ett 60-tal DFG och ultras har gått ned från läktaren med fem minuter kvar av matchen och placerat sig vid fotbollsarenans enda ingång beredda att försvara sig. AIK-grabbarnas enda möjlighet är således att storma arenaentrén.

AIK:s ultrasgrupper som haft samling på en närliggande krog får ett samtal från FB och börjar nu röra på sig från sitt håll. De får helt enligt plan polisens uppmärksamhet som försöker få kontroll på AIK:s ultras. Polisen lämnar då fritt spelrum för Firman Boys och AIK:s Yngsta att från andra sidan komma och attackera djurgårdarna vid grindarna.

De maskerade AIK-ligisterna tar omgående tag i taktpinnen och kastar sig in i de uppställda gårdarna. Djurgårdarna slåss nu för sina liv och öser diverse stenar och annat bråte över AIK:arna. Hårt slagsmål vid clashen men AIK:arna vinner mer och mer mark för varje sekund. Dif förlorar en ingång och AIK-grabbarna väller nu in och hoppar rakt in på sidan på de kvarvarande blåränderna som efter max 30 sekunder lämnar entrén löpandes med AIK:arna efter sig upp på läktaren och in på planen framför sin egen publik. AIK:s fotbollsgrabbar jublar i höjd med ena hörnflaggan samtidigt som ramsan "Alla é rädda för AIK:s ligister..." dånar framför ett nu knäpptyst Skytteholms IP.

Samtidigt anländer den tidigare bortlurade poliskommenderingen och det är dags för Gnagarna att skyndsamt lämna arenan och området. Samtidigt som FB/AY lämnar Skytteholm och polisen anländer gör Djurgårdarna ett rusningsförsök. Ett par AIK-grabbar som jagat djurgårdarna långt upp på läktaren blir kvar på läktaren och får motta en omild behandling. Utanför arenaområdet splittrar polisen upp AIK-mobben när fler och fler polisfordon ankommer till Solna.

Ett antal AIK-grabbar utmanar senare lika många djurgårdsgrabbar vid Solna station och fight utbryter. Djurgårdarna åker först i backen men springer och hämtar förstärkning vid stationen vilket ändrar förutsättningarna och utfallet för rond 2. En AIK-grabb fördes i samband med denna händelse i ambulans till sjukhus.

KGB (Hammarby IF) v/s Brøndby, Danmark, 8 april 2017
I en uppgörelse 22 mot 22 i de södra delarna av Sverige så hade Hammarbys ”KGB” inte mycket att sätta emot danska Brøndby som stod som klara segrare efter mindre än en minuts box.

Gefle IF-Syrianska FC, Fotboll, Superettan, 21 april 2017
Dryga halvtimmen före avspark i fredagskvällens superettanmatch i Gävle drabbade tillresta supportrar till bortalaget Syrianska samman med ordningsvakter och polis utanför Gavlevallen. Detta sedan fansen antänt pyroteknik och även kastat knallskott i samband med inpasseringen till arenan vilket ledde till skärmytslingar mellan polis, ordningsvakter och supportrar. Polisen beslutade sig då för kollektiv bestraffning och stängde igen hela bortainsläppet vilket medförde att ett 100-tal syrianer inte släpptes in på arenan vilket skapade stor irritation hos fansen och till en början eskalerade även situationen innan polisen fick kontroll på det hela.

Polisen kallade på förstärkning och flera patruller från Uppsala, Västmanland och Hälsingland dirigerades till Gävle. Ett tiotal supportrar omhändertogs och flertalet andra avvisades. En anmälan om våldsamt upplopp är upprättad och polisen betecknar händelsen som ”allvarlig”. En busschaufför ådrog sig lindriga hörselskador sedan SFC-supportrar kastat ett knallskott inne på en supporterbuss som medförde att polisen tömde hela bussen på folk.

Gefle vann fotbollsmatchen med 1-0 efter ett sent segermål i den 87:e minuten av Deniz Hümmet inför 1682 insläppta åskådare på Gavlevallen.

Ajax (Nederländerna)-Manchester United (England), Fotboll, Europa League-final, 24 maj 2017 (AIK v/s Ajax bråk 23-24 maj 2017)
Storbesök i Stockholm när Europa League-finalen mellan Ajax och Manchester United avgjordes på Nationalarenan inför fullsatta läktare. Arlanda Flygplats slog inreserekord när tusentals nederländare och britter invaderade staden. Stockholmspolisen hade planerat en storskalig insats där debatten även präglades av terrordådet i Manchester bara dagarna före finalen.

I Stockholm är det som bekant AIK som sätter agendan och kontakt mellan Firman Boys och Ajax firmor ”F-side” och ”Amsterdam Casuals” hade pågått sedan ett par veckor. En boxplats för ett vapenfritt möte hade tagits fram ca: fyra mil från Stockholm och de båda firmorna var överens om ett möte där Ajax skulle komma med 60-70 man dagen före finalen (tisdag 23/5).

Ajax anländer från Amsterdam till Stockholm och ett sista planeringsmöte sätts upp för att stämma av de sista detaljerna. Men på mötet vill Ajax inte längre köra på den tilltänkta platsen då de tycker det är för långt från Stockholm City. FB får därmed snabbt styra upp en ny plats som blir Hammarbyhöjden i södra Stockholm. Ajax tilldelas även en krog att snabbt samlas på för att sedan möta AIK:s våldsmän på gatan.

Ajax som är lite försenade meddelar att de nu har alla sina grabbar på plats. AIK:s grabbar börjar röra sig med sina ca: 60 grabbar och kommer upp på gatan där Ajax ska möta upp. Ajax står dock istället och lurpassar runt ett hörn och när de ser AIK:arna väller de runt hörnet med ca: 80 man där hela de främre leden har någon form av tillhygge i händerna i form av järnrör, påkar, grenar, avslagna stolsben och till och med en spade! Resterande del av Ajax liga börjar även överösa svenskarna med flaskor, glas och stenar. AIK-mobben stannar upp och försöker vänta ut den första vågen av kastade föremål men när de bara fortsätter och fortsätter komma samt att polisen redan befinner sig i området så väljer AIK:s grabbar att backa och lämna platsen.

Besvikelsen och irritationen hos AIK:s grabbar är stor och många väljer att sätta sig i bilar och leta efter Ajax-fans under natten och rapporter om mindre slagsmål där Ajax-supportrar åkt på spö kommer in en efter en. Bland annat så klev fyra st AIK-grabbar på ett tiotal Ajax grabbar vid Gullmarsplans busstorg där de nederländare som stod kvar blev slaktade medan resten av Ajax-ligan sprang. En annan skön händelse var den AIK-grabb som med sitt fordon misstänkt likt en taxibil erbjöd en ensam Ajax-grabb ”Taxi” till sitt hotell. Men istället hamnade Ajax-grabben på en resa han sent skulle glömma. Istället för att köras till sitt hotell så släpptes han av på en mörk parkeringsplats där fem st AIK-grabbar väntade och resten är en FB-legend…

Dagen efter (matchdag onsdag 24/5) är samtliga tre Stockholmsfirmor ute på gatorna men för FB så är det Ajax liga som står överst på önskelistan. Ultras från AIK hade redan under tisdagen börjat stjäla banderoller från Ajax-fans på stan, en aktivitet de fortsatte med under hela onsdagen. Inne på Nationalarenan i Solna så stod Man United under kvällen som Euro League mästare 2017 efter en 2-0 seger. Ajax fans på ena kortsidan svarade i slutet av matchen med att slå sönder stolar som kastades in mot planen.

Efter matchen lokaliserades äntligen en casualklädd Ajax-liga till en krog på Kungsholmen. Krogen var dock under sträng bevakning av polis men som genom ett under så lämnar polisen platsen och då väljer AIK:s fotbollsligister att slå till! 25 st AIK-grabbar inklusive ultras stormar stället mot vad som såg ut att vara ett liknande antal Ajax-supportrar. Nederländarna slås blodiga utanför krogen och Ajax orkar inte heller hålla dörren utan svenskarna tar sig snabbt även in på stället och misshandlar alla Ajax-grabbar man kommer åt. Ajax-fans flyr åt alla möjliga håll och när polissirenerna hörs skingras AIK-mobben snabbt upp och lämnar platsen betydligt nöjdare än 24 timmar tidigare.

sverigescenen.com säger: att Ajax är en dokumenterad europeisk smutsliga som är väldigt tuffa med vapen i hand men som fick vad de förtjänade i flera koordinerade motattacker under såväl tisdagsnatten som under onsdagskvällen!

AIK v/s IFK Göteborg bråk (”UFC-galan”), 27-28 maj 2017
I samband med UFC-galan i Stockholm så besökte ett 15-tal Wisemen-grabbar huvudstaden med ankomst lördag (170527). Ett fåtal FB-grabbar, som tillsammans med flickvänner/fruar och andra gäster haft en födelsedagsfest, satt på Skeppsbar vid Gamla Stan i sällskap med några killar från AY och ultras. Två WM-killar dök upp på stället och förklarade att de var uppe och ville försäkra sig om att inte bli stormade då de satt i närheten. AIK-grabbarna svarade att det inte riktigt var rätt tillfälle med tanke på festen och sällskapet men att morgondagen såg bättre ut med tanke på UFC-galan och grupperna var därför överens om att istället höras under söndagen om inget förändrades under lördagskvällen.

Ca: en timme senare vid 23:30-tiden väljer de 15-talet WM att lämna sin krog Temple Bar och ta den korta promenaden till Skeppsbar där de först ringer och meddelar sin ankomst och sedan delar ut en tjuvsmäll till en gnagare för att slutligen drabba samman mot det motsvarande antalet blandade AIK:are. Ett antal glas, flaskor och stolar slängs mellan grupperna när AIK försöker försvara stället och gästerna. I ca: tre minuter pågår bråket med WM som anförare och i förarsätet. När polisen anländer en masse lämnar göteborgarna platsen. Ett antal personer stoppas och id-kontrolleras. Minst tre personer fördes till sjukhus varav en AIK-grabb med skallskador efter att liggande ha blivit misshandlad av flera WM-killar.

Under söndagen (170528) var det dags för UFC-galan och inne i Globen möttes ett tiotal AIK-grabbar från FB de nu till antalet 20 st Wisemen. WM är dock passiva och står och ser på när en av deras killar åker duktigt i backen innan flertalet vakter går emellan. Efter main event på galan är WM-mobben rejält stressade och lämnar Globen skyndsamt samtidigt som FB fyller på med mer folk.

WM trilskas nu ordentligt och ljuger i telefon om var man befinner sig i försök att komma undan ett möte. FB som har spotters på WM kan bara skratta åt ”Sveriges tuffaste liga” som nu gör allt för att lämna Stockholm med sin egen påhittade ”buckla” i behåll. 25 st AIK-grabbar tar sig mot Centralen och Laughing Duck på Vasagatan där WM-grabbar stryker omkring. När WM ser AIK-mobben komma gående väljer göteborgarna att formligen upplösa hela sin liga och fly åt alla möjliga håll, några springer ex. in på toaletten och låser dörren. Men en tidigare gapig göteborgare i Wisemen-tröja lämnas åt sitt öde av sina vänner och han förs senare blodig i ambulans till sjukhus efter att ha blivit misshandlad av flera gnagare.

sverigescenen.com säger: att en lögn inte blir mer sann bara för att WM upprepar den flera gånger oavsett om det gäller planering, händelseförlopp eller nummer. Wisemens övertramp på gatan och usla attityd på nätet är dom inte klädsamt. Sedan WM tog över ”bucklan” i Laxå i november 2013 så har två större drabbningar mellan WM och FB planerats helt efter göteborgarnas villkor, nummer och platser i såväl Kassmyra i november 2014 som i Filipstad i oktober 2016 men båda stoppats i sista stund av polis. Och i Högsbo industriområde nu senast i maj 2017 så sprack den planerade drabbningen också sedan polis anlänt när WM satt och häckade i bilar på sin uppsamlingsplats. Om samtliga inställda box beror på tillfälligheter, läckor eller golare i WM:s led låter vi än så länge vara osagt men fakta är att Wisemen konsekvent tackat nej till att möta FB liga mot liga ända sedan i Laxå 2013. Att WM kan få ihop 30 tuffa killar och sedan via sina ”samarbeten” hyra in 20 till tvivlar vi inte på. Men vi tvivlar på att man har en egen liga som är lika tuffa. Vi tror att WM är rädda. Rädda för att förlora en ”buckla” man som liga inte längre förtjänar. Ni vet det och vi vet det!

Syrianska FC-Dalkurd FF, Fotboll, Superettan, 3 juni 2017
Relationerna mellan Syrianskas klubbledning och supportrana i Gefe Fans och Ultras 77 var ansträngd redan före superettanmatchen hemma mot Dalkurd och inte blev de bättre efter.

Detta sedan domaren Jim Petersson vid ställningen 1-3 i den 68:e matchminuten avbrutit matchen på Södertälje Fotbollsarena efter att Syrianskaklacken på den östra läktaren i samband med ett inkast slängt in ett knallskott i närheten av Dalkurd-spelaren Richard Yarsuvat som föll till marken med misstänkta hörselskador. Två ordningsvakter skadades också lindrigt i samband med knallskottet och en ordningsvakt fick fly in på planen för att undkomma uppretade supportrar. Ordningsvakter och polis bildade mur för att förhindra en planinvasion samtidigt som hemmatränaren Sharbel Touma tillsammans med lagkapten Mattias Mete försökte lugna ner känslorna hos klacken utan någon vidare framgång.

Polis tömde läktarna och Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd övertar nu ansvaret för matchens utgång medan polis och åklagare ser över det juridiska efterspelet.

Hammarby IF-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 4 juni 2017
Djurgårdens smått makabra derbyfacit utan en endaste seger mot Hammarby eller AIK på sex år och 15 matcher blev nu till 16 matcher. Detta sedan ett brandskattat Bajen vänt ett 0-1 underläge till seger 3-1 inför 29 374 åskådare på Tele2 Arena. Och medan Bajenklacken sjöng ”Always look on the bright side of life…” så slogs Dif-fansen internt på läktarna.

Efter matchen satte polisen hårdbevakning på DFG som satt i Gamla Stan. KGB gjorde ett försök att ta sig mot gårdarna med ca: 50 grabbar men stoppades av polis i höjd med helikopterplattan där man vid 22-tiden på söndagskvällen omhändertogs av polis och blev ivägkörda långt söderut. Väl tillbaka runt midnatt valde de flesta Bajengrabbar att avbryta kvällen medan några fortsatte till Medborgarplatsen på Södermalm.

Där kunde derbykvällen tagit slut om det inte vore för att polisen valde att bryta upp sin kommendering för natten. Då tog DFG, DY och ett fåtal ultras från UCS chansen. Med ca: 45-50 man tog man sig runt kl: 01 till Medborgarplatsen där man gjorde rent hus. Först gick man till attack mot Neverland Pub men där hann vakterna bomma dörren efter att ett fåtal närvarande Hammarbysupportrar misshandlats av gårdarna. DFG/DY tog sig då vidare mot Kellys Bar där ett 20-tal bajare (mestadels ultras men även ett fåtal KGB och BO) försökte ta striden men åkte ordentligt i backen samtidigt som glas, flaskor, stol, bord och övrig inredning flög genom luften. De numerärt överlägsna och aggressiva gårdarna var sedan skoningslösa mot liggande bajare som utsattes för grovt övervåld och direkt förnedring, ex. slet man av en liggande bajare nästan alla hans kläder. Mellan 10-15 Hammarby-supportrar skadades i attacken varav flera fördes ganska illa skadade i ambulans till sjukhus vilket är en väldigt hög siffra i dessa sammanhang.

sverigescenen.com konstaterar: att de redan frostiga relationerna mellan DFG och KGB nu är nära fryspunkten.

AIK-FK Zeljeznicar Sarajevo (Bosnien-Hercegovina), Fotboll, Europa League-kval, 20 juli 2017
Två säkra sommartecken är dels AIK:s kvalspel till Europa League och dels en poliskår på semester. De två faktorerna genererade i flertalet sammanstötningar mellan fotbollssupportrar under två ganska händelserika dagar i Stockholm.

Zeljeznicar beräknas ha haft ca: 500 supportrar på plats i Stockholm varav ett 50-tal av dessa skulle vara hårdföra ligister/ultras mestadels från Sarajevo och grupperingen ”The Maniacs”. Ett 20-tal av dessa ultras dök upp redan under onsdagen (170719) och höll sig mestadels runt Gamla Stan med omnejd, hela tiden med AIK-spotters vakande ögon på sig.

En kontakt mellan grupperna ledde till att ett 15-tal AIK-grabbar och ultras drabbade samman mot 20-talet Zeljo-grabbar utanför deras hotell i centrala Stockholm. I Europa finns det som tidigare påtalats inga regler och AIK-ligan hade tydligen missat informera bosnierna om att det var vapenfritt som gällde. Utrustade med bengaliska eldar som endera slängdes och endera användes som tillhyggen samt gatstenar, batonger och järnrör så tvingade Zeljo-grabbarna AIK-ligan snabbt på reträtt. Minst en AIK-supporter misshandlades liggande på marken och ådrog sig lättare skallskador.

Matchdag torsdag (170720) och samtidigt som fler Zeljo-ultras anlände till Stockholm för att ge bosnierna ca: 40-talet grabbar på plats så laddade även AIK:s ”Firman Boys”, ”AIK:s Yngsta” och ultrasgrupper upp till en början inne i centrala Stockholm där det redan på eftermiddagen smällde mellan en mindre grupp AIK-grabbar/ultras mot hela Zeljo-ligan som jagade iväg gnagarna i höjd med Centralen. Den här gången hade bosnierna förutom pyroteknik som kastades mot svenskarna även utökat vapenarsenalen med bland annat en yxa.

Strax efteråt springer två st eftersläntrare från vardera ligan på varandra på Drottninggatan där de båda bosnierna går i backen.

FB/AY och ultrasgrupper samlade istället ihop sina styrkor ute i Solna där det snabbt kom rapporter om att bosnierna var på väg med sina 40 bengal- och yxförsedda grabbar. En AIK-mobb på uppskattningsvis ett 50-tal grabbar tog den här gången inga risker utan beväpnade med bland annat glas och flaskor tog man sig ner mot pendeltågstationen i Solna. Polisen verkade dagen till ära lämnat en tidig walk over men ändå så skulle de fåtalet utkommenderade poliserna till en början i alla fall bli bosniernas räddning i Solna. Detta sedan civilpoliser upptäckt den joggande AIK-mobben och förstått vad som var på gång. Två st polisbussar var vad som fanns att tillgå för ordningsmakten och de båda polisbussarna lyckades genskjuta AIK-mobben i höjd med pendeltågstationen och en del av AIK-mobbens ammunition slängdes istället iväg mot polisbussarna. Sekunder senare dyker bosnierna upp med ett 20-tal grabbar med de obligatoriska bengalerna i högsta hugg nedanför den så kallade ”Målbron”. Polisbussarna sicksackar över gatan och lyckas splittra upp AIK-mobben på vägen. Ett 30-tal AIK-grabbar hinner ändå fram för att konfrontera bosnierna men polisen kör nu rakt in i AIK-mobben och kliver sedan ur fordonen mellan de båda rivaliserande supportergrupperna. Polisen driver först AIK:arna bakåt och sedan bosnierna åt motsatt riktning.

En splittrad AIK-liga tar sig nu upp emot arenaområdet där det smäller omgående. Ett 20-tal Zeljo ultras hade barrikaderat sig på O´Learys uteservering där de höll låda och även hängt upp en flagga. Men nu var det färdiglekt för FK Zeljeznicar i Sverige och nu fanns det heller inga poliser på plats! Uppskattningsvis ett 30-tal AIK-grabbar gick omgående till attack mot bosnierna såväl från utsidan av krogen som från insidan. Stolar, glas, flaskor och andra löstagbara föremål från uteserveringen flyger nu mellan grupperna samtidigt som vanligt folk flyr eller tar skydd. De 20-talet Zeljo-ultras flyr strax därefter från uteserveringen och bort från arenaområdet. Kvar på uteserveringen ligger en skallskadad Zeljo-supporter som fördes till sjukhus tillsammans med ytterligare minst en skadad kamrat. Ordningsvakter rusade upp mot uteserveringen och AIK-grabbarna lämnade sedan platsen till spridda applåder från en närliggande uteservering med AIK-supportrar som uppenbarligen gillade vad de just bevittnat.

Trots det inträffade så dröjer polisens förstärkning och när den väl anlände så var det inte med några större nummer. Inne på Nationalarenan tog sig sedan AIK via en 2-0 seger vidare till nästa kvalomgång utan några fler incidenter värda att nämnas från läktarplats. Europashowen rullar med andra ord vidare…

IFK Göteborg-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 10 augusti 2017
Den här matchen skulle egentligen ha spelats den 18 maj men ställdes med kort varsel in sedan ett misstänkt matchfixningsförsök riktat mot en AIK-spelare avslöjats.

Torsdag 10 augusti blev det dock match mellan svensk fotbolls två stora klassiska klubbar. AIK:s Firman Boys med undergrupp reste ner till Sveriges baksida med ca: 50 grabbar. Ett massivt polisuppbåd kontrollerade bland annat infarterna in till Göteborg men AIK-grabbarna lyckades ta sig obemärkta in i staden och i närheten av Wisemen/Ultras samlingspub mitt i centrala Göteborg. Där kontaktade man WM för att be dom kliva ut på gatan men utan något svar. FB bestämde sig då för att försöka nå ända fram till puben och började röra på sig men ordningsmakten insåg vad som var på väg att hända och kunde stoppa AIK-mobben från att nå fram bara ca: 100 meter därifrån. I samma veva klev WM + ultras ut från stället med då var chansen redan förbi.

Inne på Gamla Ullevi tog AIK tidigt ledningen innan bland annat ett offsidemål förde Blåvitt fram till en 2-1 ledning och sedermera tre poäng. I den 95:e matchminuten inträffade för övrigt en av svensk fotbolls största domarskandaler någonsin när Mohammed Al-Hakim dömde bort AIK:s rättmätiga kvitteringsmål. Två AIK-supportrar skadades på bortasektionen under matchen, en efter att ha fallit handlöst i marken fyra meter ner.

Image and video hosting by TinyPic

Efter matchen sökte de båda grupperna kontakt med varandra. Polisen lyckades stoppa ett större massbråk mellan de 50 AIK-grabbarna och flera hundra göteborgare bestående av WM, ultras och vanliga supportrar. Knallskott och pyroteknik kastades vid Engelbrektsgatan mot polisen från den stora IFK-mobben. Polisen lyckades inte förhindra mindre sammanstötningar mellan grabbar på sidogatorna runt Vasaplatsen där stockholmarna var relativt framgångsrika och flertalet göteborgare gick i backen innan polisen klev in. Ett stort polisuppbåd vallade sedan in ett 35-tal AIK-grabbar som via buss kunde föras från platsen och senare ut från Göteborg.

Flera supportrar greps misstänkta för misshandel och grov misshandel samt att ett större antal supportrar omhändertogs för ordningsstörning.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic